hu en fr de fi
Böngészők

chromeexplorerfirefoxopera

 

Megosztás

facebook iwiwlogo rss

Utolsó módosítás:
2015 01. 09. 10:40
 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
 • Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet
Honlap Részlegeink Nyelvi részleg
Nyelvi részleg PDF Nyomtat Email

Könyvtárunk a magyar nyelvű dokumentumok mellett idegen nyelvű dokumentumokat is gyűjt. Az idegen nyelvek napjainkban betöltött fontosságát szükségtelen hangsúlyozni. Ma már nem csak azoknak van szükségük nyelvismeretre, akik külföldre szeretnének utazni, hanem a nyelvtudás vagy nyelvvizsga elengedhetetlen feltétel bizonyos állások betöltéséhez vagy bizonyítványok megszerzéséhez.

 

Az idegen nyelvi részlegben található dokumentumok nagyrészt nyelvkönyvek és szótárak, melyek elsősorban a nyelvtanulók és nyelvtanárok igényeit szolgálják. Számos nyelvkönyvhöz hanganyag illetve videó áll rendelkezésre. A tanárokat tanári kézikönyvek és megoldókulcsok segítik.

 

A csökkentett szókincsű, egyszerűsített szépirodalmi művek azok számára hasznosak, akik még nem képesek az idegen nyelvű műveket eredetiben olvasni. Segítségükkel megtehetik az első lépéseket az idegen nyelv szépirodalma felé.

 

Az idegen nyelvet jól értők számos szépirodalmi művet olvashatnak eredetiben, de ezeket a műveket nagy örömmel veszik kezükbe a hazánkban élő külföldiek is.

 

Gyűjteményünk jelentős részét teszik ki a célnyelvi országok történelmét és kultúráját bemutató kötetek illetve útikönyvek, de természetesen megtalálhatók nálunk más szakterületek szakkönyvei is.

 

Könyvtárunk idegen nyelvű folyóiratokra is előfizet, melyek a földszinti folyóirat-olvasóban vagy a harmadik emeleti olvasóteremben találhatók.

 

Angol gyűjtemény

Francia gyűjtemény

Német gyűjtemény

Finn gyűjtemény

Egyéb gyűjteményeink

 

Angol Gyűjtemény

Könyvtárunk idegen nyelvi részlegének angol gyűjteménye mintegy 8000 dokumentumot számlál. A dokumentumok túlnyomó részét a British Council adományainak segítségével szereztük be.

A gyűjteményben megtalálhatók:

 • kölcsönözhető nyelvkönyvek, tanári kézikönyvek, munkafüzetek, hanganyaggal

 • szaknyelvet oktató nyelvkönyvek (üzleti, idegenforgalmi, műszaki, informatikai stb.)

 • nyelvtanítást kiegészítő játékos segédanyagok tanároknak és tanulóknak

 • nyelvvizsgára felkészítő könyvek, próbanyelvvizsgák, tesztkönyvek

 • módszertani szakirodalom nyelvtanárok és nyelvtanár hallgatók részére

 • szótárak, kézikönyvek, lexikonok

 • klasszikus és kortárs brit irodalom

 • kötelező olvasmányok angol szakos egyetemistáknak

 • magyar szépirodalom angolul

 • egyszerűsített nyelvezetű szépirodalmi művek és hangoskönyvek kezdő nyelvtanulók számára

 • mesék, versek kicsiknek és nagyoknak

 • mesekönyvek olvasni még nem tudó gyermekeknek

Információ az Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország Egyesült Királyságáról érdeklődő olvasók számára:

 • általános információk az Egyesült Királyságról (brit politikai és társadalmi élet, gazdaság, művészetek, tudomány, környezetvédelem)

 • tanulási lehetőségek az Egyesült Királyságban (felsőoktatás és továbbképzés, nyelvtanfolyamok, nyári és önkéntes munkalehetőségek)

 • utazás az Egyesült Királyságba (szállások és utazás, látványosságok, kiállítások, szórakozási lehetőségek).

A British Council magyar nyelvű honlapja: http://www.britishcouncil.org/hu/hungary

 

 

Francia gyűjtemény

Fennállása óta a Megyei Könyvtár mindig rendelkezett kisebb francia nyelvű állománnyal. Ezek a kötetek főleg ajándékozásból és vásárlásból származtak. 2008 szeptemberében a Budapesti Francia Intézet és a Maine-et-Loire-i partnermegye adományainak köszönhetőn jelentősen bővült az állomány. Jelenleg 778 db francia nyelvű dokumentumunk van. Szépirodalom, művészet, történelem, gasztronómia, építészet, lakberendezés tárgyú könyvek egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben, ahogy a francia nyelvkönyvek és azokhoz tartozó hanganyagok is.

A Budapesti Francia Intézet további támogatásként a 2011-es évre is néhány, általunk kiválasztott folyóiratot fizet elő a részleg számára: Art et décoration-t, Cahiers du cinéma-t, Cuisine et vins de France-ot, Nouvel Observateur-t.

A 2009 januárjában indult Francia Filmklubunk, mely havonta egyszer ingyenes vetítést tart. A filmek francia nyelven, magyar felirattal kerülnek bemutatásra. A filmklub aktuális programja megtalálható a honlapunkon.

2010. március 18-án tartottuk a „JPCE 2008” „Európai kulturális díj fiataloknak 2008” című fotókiállítás megnyitóját. A fotókon franciaországi és párizsi hangulatokat láthattak az érdeklődők.

Jó kapcsolatot tartunk fenn és közös projektben veszünk részt a Maine-et-Loire Megyei Könyvtárral.

Intézményünk 4 fős delegációja 2010. június 27-30-ig franciaországi tanulmányúton vett részt, ahol megismertük az ottani könyvtári rendszert és a közös „Európai mese”-projekt magyar változatát, kiállítási anyagokat és kellékeket vettünk át és hoztunk Veszprémbe.

A Budapesti Francia Intézettől kapott újdonságok:

Andreï Makine, J.M.G. Le Clézio, Anna Gavalda, Marc Levy és Boris Vian könyvei, valamint néhány hangoskönyv.

 

Kiemelten fontos partnereink:

Budapesti Francia Intézet

Bibliothèque Départementale de Prêt de Maine-et-Loire 

Conseil Général de Maine-et-Loire 

 

 

Német gyűjtemény

Német nyelvű gyűjteményünk kb. 3000 dokumentummal rendelkezik. Állományunk széles választékkal áll az érdeklődők rendelkezésére. 

Könyvtárunk 1999-ben csatlakozott a budapesti Goethe Intézet partnerkönyvtári hálózatához. Ennek köszönhetően egyre több német nyelvű szak és szépirodalmi művel gyarapodunk. A gyűjteményben a kortárs és klasszikus német szépirodalmi olvasmányok mellett lexikonok, kézikönyvek, nyelvkönyvek, valamint a német nyelv tanítását segítő dokumentumok találhatóak.

Évente több alkalommal a német kultúrához kapcsolódó kiállítással, felolvasóesttel várjuk az érdeklődőket. Olvasóink a könyvtárunk honlapjáról szerezhetnek információt a helyi rendezvényekről. Gyűjteményünk szakreferensétől tájékozódhatnak Goethe Intézet továbbképzéseiről, programjairól, ösztöndíj lehetőségekről.

 

 

Finn gyűjtemény

Könyvtárunk évtizedek óta kapcsolatban áll a Magyar-Finn Egyesülettel. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület 1983 óta működik, és tevékenyen vesz részt Veszprém város nemzetközi kapcsolatainak gazdagításában. Az egyesület a Rovaniemi testvérvárosban 1974 létrehozott partner szervezettel együtt számos művészeti, - családok és egyének közötti - csere program kezdeményezője és megvalósítója volt. A Rovaniemi Finn-Magyar baráti kör ajándékaként megtalálhatók könyvtárunkban a nyelvtanulást segítő könyvek mellett a finn szépirodalom, illetve Finnországot népszerűsítő könyvek, fotóalbumok.

 

 

Egyéb gyűjteményeink

Az idegen nyelvű gyűjteményben az említett nyelvek mellett megtalálhatóak, eszperantó, japán, olasz, orosz, portugál, spanyol, szlovák nyelvű dokumentumok is.

 

 

 

 

 

 

 

И "Семейный кодекс Российской Федерации по состоянию на 25 февраля 2012 г. С учетом изменений, внесенных Федеральными законами от 30 ноября 2011 № 351-ФЗ, № 363-ФЗ" я принялся врать ему о вымышленной девушке, и он был "Барби - дизайнер одежды. Мультколлекция" счастлив, что "Техника быстрого чтения Школа Олега Андреева" угадал.

Вместе того он хлестнул его по "Семь шагов к финансовой свободе Практ. пособие" щеке.

Выстрел Желтого Облака смел его оцепенение, вернул "Готовим на пару для диабетиков" к действительности.

Он держит четыре повода, тонких, как шелковые "Книга будущего первоклассника" нити, на кончиках пальцев "Любовь по расчету" левой руки.

Оранжевая луна висела низко над горизонтом, и быстро "LEXT-справочник Земельный кодекс РФ" проносящиеся белые "Авиация" существа были шагающими полубогами.

Я быстро отвел "Кодекс самурая" глаза от ослепительной вспышки, которая полыхнула позади идиота.

 

Honlapunk a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0017 számú pályázat támogatásával jött létre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg.